Krádež:-(

06.04.2012 12:08

Tak se u nás na včelnici kradlo! Tedy abych to uvedl na pravou míru...nikdo se nám tam nevloupal z lidského druhu, ale jedno slabší včelstvo vykradly samy včely z okolních silnějším včelstev:-( No co už se dá dělat? Přišli jsme vlastní vinou o jeden oddělek, oddělek jsme udělali loni pozdě a slabý a včelky to holt nezvládly. Takže nyní máme 5 včelstev, 2 silná a 3 menší, která by se mohla rozvinout, dá-li příroda. Každopádně pokud vše dobře půjde, máme v plánu letos opět rozšířit náš stav o další oddělky. 

Vylupování zásob, nebo-li krádež, probíhá často v létě, po slunovratu, kdy už není žádná velká snůška, včely mají roupy, nemají co na práci, ale potřebují nějaké zásoby, a tak slídičky ještě o to víc slídí, co by kde našly. Často tomu přidá ještě sám včelař, když někde při dokrmování cukrem rozlije roztok, nebo nechá rámek se zásobami, včely se pak na to houfně naženou a ještě vícto v nich podnítí slídivost. Po slunovratu platí zásada, pracovat rychle, zbytečně neprodlužovat dobu, kdy je otevřený úl a nikde nenechat cukerný roztok atp. Pokud slídičky narazí na slabé včelstvo, kde yicítí, že není schopno se ubránit, vezmou ho útokem a vyrabují. U takto postiženého včelstva často najdeme stopy po pachatelích a to ulepené česno a očka, doslova jsou pošlapaná medem. 

Překvapilo nás, že i na jaře se můžeme setkat s loupeží, ale možná že to nebyla ani loupež v pravém slova smyslu, prostě již téměř mrtvé včelstvo odhalily včely a rozhodly se z něj odnést snadno dostupné.