Vytáčení medu a tvorba oddělků

27.05.2012 19:58

Včera brzy ráno jsme se pustili do prohlídky našich dvou včelstev v Troubsku, jsou to naše první včelstva, se kterými jsme před více jak 2 roky začínali. Letos jsme ani neočekávali, že budeme vytáčet nějaký med, se snůškou a počasím to bylo špatné. Ale přesto nás aspoň nějaké milé překvapení čekalo a něco jsme vytočili. Včelstva jsme potom rozebrali a udělali jsme z nich oddělky, do kterých jsme přidali matečníky (matky těsně před vylíhnutím). Dnes by se měly matky vylíhnout po pár dnech vyleťet na snubní let a pak začít klást vajíčka.

Oddělek je malinké včelstvo, které se vytvoří uměle (narozdíl od přirozeného množení včelstev, které probíhá rojením) odebráním části plodu, díla, včel, zásob ze včelstva původního a přidáním nové matky či matečníku. Oddělky se většinou dělají dvourámkové, tzn. vezmou se dva rámky plodu a vloží se do nového úlu, dále se přidá plást se zásobami a mezistěna či souš, do které se nastříká voda, aby se oddělku usnadnil začátek a nemusel namáhavě shánět vodu. Podstatné je přidání dostatku včel, které jednoduše setřeseme z rámků do oddělku, rámky potom vrátíme zpět do původního včelstva. Posledním krokem je přidání matičky, nejvhodnější je přidání matečníku, který je 1 až dva dny před vylíhnutím. Vhodné je oddělek tepelně izolovat, protože zabírá jen část úlu a pro malé včelstvo je největším problémem v začátku udržení dostatečné teptoty pro plod. Včelstvo můžeme zateplit vložením uteplivky (rámek vyplněný polystyrenem a obitý překližkou), kterým oddělíme odělek od prázdného úlového prostoru a také vložením podložky do varoadna. Vhodné je převézt oddělky  nejméně o 3 km dál od původního místa, aby se nemohly vrátit zpět létavky (včely, které už létaly z úlu ven a mají zalétané okolí, tudíž najdou jednoduše cestu zpět, v úlu zůstanou jen úlové včely), přesunem o min. 3 km dál tomuto zabráníme. A to je celá věda, dál už kontrolujeme jen začátek kladení, což signalizuje, že je vše v pořádku, toto ale nestane asi po třech týdnech od přidání matečníků. Může se stát, že se například matka nevrátí ze snubního letu, v tomto případě by pak bylo nejjednoduší přidat již oplozenou matku, která začne ihned klást. 

U oddělků platí dvě jednoduchá pravidla, čím dřív se udělají, tím lépe a nejzašším termínem pro jejich tvorbu je slunovrat.