Co budete potřebovat...

16.02.2012 14:48

 

     Pokud jste zjistili, že podmínky jsou vyhovující, musíte si také pořídit pro začátek několik důležitých věci a vyřídit několik administrativních předpisů:

A) VČELSTVO 

     V případě že jsme se rozhodli chovat včely, máme v zásadě dva způsoby jak si je pořídit. Buď se obrátíme s radou na místní včelařský spolek, nebo na nějakého známého včelaře ve svém okolí. Včelstva se pořizují v jarních měsících ta, která přezimovala.    Jako lepší varianta pro začátečníky se jeví pořídit koncem června tzv.oddělek (malé včelstvo) a to přivést k přezimování. Co se týče počtu, pro začátek je nejideálnější pořídit 2 – 3 včelstva (tzn.3 úly). Měli bychom pořizovat jen včelstva která jsou z dobrého zdroje a jsou zdravá. Včelař od kterého kupujeme včelstva, musí se prokázat zdravotní způsobilostí svých včel.  Dalším důležitým bodem je, abychom si ujasnili jakou rámkovou míru budeme u svých včel používat – tzn. jaký rozměr mají dřevěné rámky, které se ukládají do nástavků. 

 

B) ÚLY

     Úly je nejlepší koupit nové. Nejběžnější rámková míra v ČR  je rozměr 39 x 24 cm, na které získáme většinu oddělků. Pro začínajícího adepta je nejlepší včelařit v této míře a časem zkusit další možnosti. Nejlépe začít včelařit se dvěma až třemi včelstvy.  Jak již bylo řečeno v předchozích kapitolách,včely chováme v úlech, což je jejich příbytek, jež zajišťuje včelám možnost správného rozvoje a chrání je také před vnějšími vlivy a nebezpečím. Úly za celou dobu co člověk pracuje se včelami, prošly velkým vývojem – od jednoduchých úlů vykotlaných z kmenů stromů až po moderní nástavkové úly.  A protože chceme včelařit moderně, tudíž se musíme ubírat směrem moderního včelaření v tzv.nástavkových úlech – což jsou v současné době nejideálnější úly jak pro začínající včelaře, tak i pro ty zkušenější. Nástavkové úly jsou úly přístupné vrchem (někdy též zvané stropováky). Bývají většinou jednoduché konstrukce a odpovídá potřebám moderního včelařství, které předpokládá rychlé a bezproblémové ošetřování včelstev. 

     Nástavkový úl se skládá z několika samostatných prvků – což jsou většinou tyto: dno (mělo být odnímatelné), nástavky (jednotlivé oddělené prostory), víko. Nástavky jsou vyrobeny pouze z bočních stěn, což umožňuje stavět jednotlivé nástavky na sebe a tím rozšiřovat podle potřeby. Do nástavků se ukládají rámky, ve kterých je včelí dílo. Dno slouží k větrání a jeho součástí je i vletový otvor pro včely – česno. Ideální je, když je součástí úlu také dno s podložkou, která je vyjímatelná s důvodů kontroly na onemocnění varroázou. Víko uzavírá úl z vrchu. Horní nástavek bývá většinou pokryt tzv.strupkovou folií, aby včely nestavěly můstky mezi plásty a víkem. V současnosti lze pořídit úly z různých materiálů, především dřevěné, plastové, polystyrenové…ale ty dřevěné jsou pro včely jistě přirozenější.

     Dalším důležitým bodem je, abychom si ujasnili jakou rámkovou míru budeme u svých včel používat – tzn. jaký rozměr mají dřevěné rámky, které se ukládají do nástavků. Obecně se doporučuje pořídit takovou rámkovou míru, jaká je obvyklá v kraji kde chceme včelařit (v ČR je nejpoužívanější rámková míra 390 mm x 240 mm, jak bylo již zmíněno). Také musíme zhodnotit své požadavky, fyzickou kondici a dobrou manipulovatelnost s úlem. Dle zvolené rámkové míry pak zvolíme i velikost úlu. 

 

C)    ZÁKLADNÍ POMŮCKY

V případě, že máme vybrán typ úlu i víme kde pořídíme včelstva, neměli bychom také zapomenout koupit několik důležitých pomůcek, bez kterých se neobejdeme. Uvádím zde ty nejpotřebnější pro začínajícího včelaře:

Ochranný oděv-

-ochranný oděv slouží jako ochrana včelaře před včelím bodnutím. Budeme potřebovat včelařský klobouk, rukavice, včelařskou kombinézu.  Jak dodržovat základy bezpečné práce se včelami? Není to nijak zvláště složité, chce to jen dodržet několik bodů:

o       Včely nesnáší intenzivní pachy

o       Nenosit lesklé předměty, prsteny, hodinky – mohou způsobit obtíže při včelím píchnutí.

o       Mírnit při práci včely kuřákem

o       Nedělat prudké pohyby.

o       Mít po ruce pro případ výskytu alergických reakcí po vpichu léky tlumící alergické projevy (Zyrtec, Medrol).

o       Nepít při práci se včelami alkohol

o       Být  klidný a rozvážný

o       Nespěchat při práci!

Na obrázku vidíte ideálně ustrojeného včelaře u nástavkových úlů:-)

 

Včelařské nářadí

Při pořizování včelařského nářadí, zjistíme, že na trhu je nepřeberné množství různých druhů nářadí, od různých výrobců, v různém cenovém rozpětí, různé kvality apod. Obecně se dá říci, že není pro začínajícího včelaře nutné kupovat to nejdražší zboží a vše co nám v obchodě nabídnou. Je dobré se v cenových relacích držet středních   hodnot a pořídit pro začátek jen to nedůležitější nářadí a pomůcky. 

Mezi ty patří hlavně tyto pomůcky: kuřák k mírnění včel, smetáček, rozpěrák, konve na med, medomet(medomety jsou nejideálnější nerezové, ale pro začátek postačí ocelové), transformátor k zatavení mezistěn, krmítko pro včely, rámky, troud k zapálení kuřáku, mezistěny, hasící přístroj, postřikovač, napínač drátků, odvíčkovací vidlička, nářadí (kombinované kleště, kladívko..)Toto jsou nejzákladnější potřeby pro začátek vašeho včelaření. Vždy je lepší mít tyto věci pořízené jako nové, vyhneme se tím případným nepříjemnostem s nákazami a infekcemi, které si můžeme „pořídit“ se staršími potřebami přinesenými od někoho jiného! 

 

Na obrázcích vidíte ty nejnutnější věci pro začátek: konev na med, kufřík na nářadí, kuřák,rozpěrák,smetáček,trafo na zatavování mezistěn,rukavice, mezistěna zatavená v rámku, medomet.

 

Na obrázcích jsou přpravené přířezy na rámky a včelař stloukající rámeček:-))