Nová forma na svíčky

07.08.2012 15:14

Dnes jsem dokončil další  formu na výrobu svíček. Samozřejmě jsem zkusil hned odlít z našeho vosku jeden kousek. Myslím, že se to povedlo k mé spokojenosti:-))

Jinak výroba formy je velice jednoduchá.

1) Vyberete si nějaký model, ze kterého chcete udělat svíčku (např.kukuřice jako v našem případě, nebo ořech,šišku....takřka co vás napadne....).

2) Vytvoříte si formu. Nejlépe poslouží tvrdý papír, ze kterého si jednoduchým způsobem pomocí lepidla uděláte válec. Ten nalepíte na podložku z tvrdého papíru. Do vnitř umístíte hřebíček tak,aby hrot směřoval vzhůru. Na něj napíchnete model (spodek můžete také utěsnit plastelínou...).

 

3) Célé to zalijete hmotou, ze které se dělají odlitky (Nejlépe Lukopren).Musíte dávat pozor, aby jste celý model oblili pěkně dokola a alespoň 1 cm nad model.

4) Necháte pořádně vytvrdnout (mě se osvědčilo 24 hodin).

5) Po vytvrdnutí odstraníte z formy papír a odělíte od podložky z tvrdého papíru.Po té rozříznete formu (dle obrázku) a vyndáte zalítý model z formy.

6) Formu můžete propláchnout vodou a odstraníte případné nečistoty, které mohou zůstat uvnitř po modelu.Formu si před odlíváním příprávíte tak, že ji celou stáhnete gumičkami (čím více tím lépe).

Dále si připravíme knot a špejli. Na prostřed špejle přívážeme jeden konec knotu. Druhý protáneme formou a umístíme do vzniklého výřezu na druhé straně. Tím jak se forma zavře a stáhne gumičkami , tak knot bude držet a nebude uhýbat a zároveň nepoteče vosk ven.

 

7) Nyní si připravíme včelí vosk (samozřejmě to jde i z obyčejného), řádně utěsněnou formu postavíme na rovný podklad a do takto připravené formy opatrně nalejeme roztavený vosk.

Pokud jsme řádně utěsnili formu, vosk neprotéká. Nyní nám nezbývá nic jiného než počkat až roztavený vosk ve formě ztuhne.

 

8) Po ztuhnutí vosku ve formě odděláme gumičky, opatrně roztáhneme formu a vzniklou svičku z formy vyjmeme ven. Nyní již zbývá jen zastřihnout knot na vrchu a spodku svíčky na požadovanou délku a naše svíčka je na světe. Zkuste to, není to až tak těžké, finančně náročné také ne. Odlévat se dá takto prakticky cokoliv:-)